Gizli Astım Belirtileri ve Tedavisi
13 Temmuz 2024

Gizli Astım Belirtileri ve Tedavisi

Gizli Astım

Astım, dünya genelinde en yaygın ve önemli solunum yolu hastalıklarından biridir. Araştırma sonuçlarına göre, çocukların %15'i ve yetişkinlerin %5'i astım hastasıdır. Türkiye'de yaklaşık 5 milyon kişinin astım hastası olduğu tahmin edilmektedir. Astımın türlerinden biri de gizli astımdır.

Gizli Astım Nedir?

Gizli astım, tipik astım belirtileri göstermeyen, ancak ilerleyen yıllarda astım gelişme riski yüksek olan bireylerde görülen bir durumdur. Egzama veya saman nezlesi gibi alerjik hastalıkları olan kişilerde gizli astım riski oldukça yüksektir. Çocukluk dönemlerinde ilaç ve besin alerjisi olan kişilerde de gizli astım olduğu kabul edilir. Ayrıca, obez bireylerde astım riskinin yüksek olduğunu gösteren birçok araştırma bulunmaktadır. Gizli astım hastalarında solunum yolu enfeksiyonları daha sık görülür ve bu enfeksiyonlar daha şiddetli belirtiler ve daha uzun hastalık süreçleri ile seyreder. Gülmek, şarkı söylemek, ağlamak, kirli hava solumak, soğuk yiyecekler yemek veya içecekler içmek öksürük veya gıcıklanma hissine yol açabilir.

Gizli Astım Nasıl Teşhis Edilebilir?

Alerjik Deri Testleri: Kolun iç tarafına alerjen maddeler damlatılarak özel bir iğne yöntemiyle deri çizilir ve alerjenin deri içerisine sızması sağlanır. 20 dakika sonra deride kabarmalar veya kızarıklıklar değerlendirilir. Bu belirtiler santimetreden daha büyük reaksiyonlar gösteriyorsa, alerji olduğu ortaya konulur ve alerjisi olan kişilerde astım gelişme ihtimali %50'ye kadar çıkmaktadır.

Kanda IgE Ölçümü: Bu ölçüm, vücudun alerjen maddelere karşı antikor üretim seviyesini belirler. Kandaki bu değerlerin yüksek çıkması atopik bireyler olarak adlandırılan kişilerin astım adayı olduğunu gösterir. Kordon kanında bu değeri yüksek olan bebeklerde de astım riski kabul edilmektedir.

Solunum Provokasyon Testleri: Bu testlerde histamin adı verilen kimyasal bir madde, solunum yoluna giderek artan dozlarda verilir ve bronşlarda meydana gelen daralma ölçülür. Bu testler yardımıyla solunum yolunun aşırı duyarlı olup olmadığı belirlenir. Histamin dozları en düşük seviyede bile aşırı bronş daralması meydana geldiği gözlemlenir.

Gizli Astımı Engellemek Mümkün Müdür?

Gizli astım riski taşıyan veya gizli astım olan bireylere şu tavsiyeler verilir:

  • Hava kirliliği bulunan ortamlardan mutlaka uzak durun.
  • Sigara içmeyin ve sigara dumanına maruz kalmaktan kaçının.
  • Evinizi sürekli havalandırın ve ev içerisindeki nemin %50'nin altına düşmesine izin vermeyin.
  • Evde tüylü hayvan beslemeyin.
  • E, C, A vitamini gibi antioksidanlar ve selenyum gibi mineraller içeren meyve, sebze ve deniz ürünlerini bol miktarda tüketin.
  • Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanmayın.

Gizli astımın erken teşhisi ve uygun önlemlerin alınması, ileride daha ciddi astım belirtilerinin ortaya çıkmasını engelleyebilir. Bu nedenle, belirtiler ve risk faktörleri konusunda bilinçli olmak oldukça önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Durmuş

06 Nisan 2024 Cumartesi

Merhaba benim bir sorum var. Özellikle yürüyüş yaptığınızda yada merdiven çıktığımızda nefes nefese kalıyoruz bunun sebebi gizli astım olabilir mi.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Darekutni

Merhaba, nefes nefes kalmanız da eğer kilonuz fazla ise bu durum etkili olabilir. Ancak sağlığınız yerinde ve nefes nefese kalıyorsanız mutlaka doktora gitmelisiniz. Göğüs grafiniz çekildikten sonra önce bu durumun sebebini öğrenmelidir ve ona göre tedavi olmalıdır. Eğer astım var ise bundan sonra ki süreçte sağlığınıza dikkat etmeniz gerekiyor

2. Cevap
cevap

Orun

Eğer kiloluysanız ondan nefes nefese kalabilirsiniz. Gizli astımı da doktorunuza muayene olarak öğrenebilirsiniz. Göğüs doktoru size nefes testi yaparak gizli astım olup olmadığınızı söyler. Ona göre de tedavi edecek ilaçlar ve önerilerde bulunur. Sizde bu süreçette dikkat etmeniz lazım sıcak hava veya çok soğuk havada bulunmamanız lazım.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Alerjik Astım Nasıl Geçer?

Alerjik Astım Nasıl Geçer?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Alerjik Astım Öksürük Tedavisi

Alerjik Astım Öksürük Tedavisi

Astım Spreyi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Astım Spreyi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Çocuklarda Alerjik Astım Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Alerjik Astım Belirtileri ve Tedavisi

Astım Hırıltısı Nasıl Geçer?

Astım Hırıltısı Nasıl Geçer?

Astım Belirtileri ve Tedavisi

Astım Belirtileri ve Tedavisi