Astım Atağı Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Astım Atağı Belirtileri ve Tedavisi

Astım Atağı

Astım atağı, solunum yollarının mikrobik olmayan iltihaplanma sebebiyle daralması sonucu oluşur. Hırıltılı nefes alma gibi astım atağı belirtileri kolaylıkla tanınabilirken, endişe veya panik hissi o kadar yaygın bilinmeyebilir. Astım hastaları, astım atağı öncesinde nefes darlığı yaşayabilir ve öksürük başlamadan önce çenelerinde kaşıntı hissedebilirler. Bazı belirtiler sadece gece saatlerinde ortaya çıkar ve bu tür ataklar "gece astımı" olarak adlandırılır. Astım atağı belirtilerini erkenden fark etmek, astım ataklarının giderilmesinde kullanılan ilaçların alınmasıyla hemen tedaviye başlanmasını sağlar.

Astım ataklarında solunumda yaşanan daralmalar, solunum yollarındaki kasların kasılmasına, mukozanın şişkinliğine ve salgının artmasına bağlı olarak meydana gelir. Astım, en yaygın solunum yolu rahatsızlıklarından biridir ve solunum yollarının ilaç yardımıyla ya da ilaçsız olarak düzelebilen daralmasıyla seyreden kronik bir hastalıktır. Türkiye'de erişkinlerde astım atağı sıklığı %5-10 arasında değişir. Kalıtsal yani genetik ve çevresel nedenler, astım hastalığının ortaya çıkmasında beraber rol oynar. Astım atağı, alerjik bir nedene bağlı olabileceği gibi alerjisi olmayan kişilerde de genetik ve çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkabilir. Alerjik rinit, alerjik astıma eşlik eden hastalıkların başında gelir. Alerjik astım atakları olan kişilerin yaklaşık %80'inde alerjik rinit belirtisi vardır ve iki hastalığın beraber tedavi edilmesi gerekmektedir.

Astım atağı belirtileri, solunum yollarındaki kasların kasılması sonucunda astım belirtilerinin ani olarak kötüleşmesidir. Astım atağı esnasında, solunum yollarındaki zar şişerek kızarıklık oluşturur ve daha fazla balgam salgılanır. Bu faktörler, bronşlarda spazm oluşumuna, boğazda yanma, balgam çıkarma, nefes almakta zorluk, öksürük, nefes darlığı ve günlük aktiviteleri yapmakta zorlanma gibi astım atağı belirtilerine yol açar.

Astım Atağının Belirtileri Nelerdir?

  • Nefes alıp verirken şiddetli hırıltının belirmesi,
  • Sürekli olarak devam eden öksürük,
  • Çok hızlı nefes almak,
  • Göğüste ağrı ve basınç hissi,
  • Boyun ve göğüs kaslarının gergin olması,
  • Konuşma zorluğu yaşanması,
  • Soluk, terli yüz belirtisi,
  • Morarmış dudaklar ve tırnaklar,
  • İlaç kullanılmasına rağmen astım atağı belirtilerin kötüye gitmesi.
Günlerce ve aylarca astım atağı geçirmeden yaşanabilir. Ancak beklenmedik bir anda nefes darlığı, öksürük ve hırıltılı nefes belirir. Bazen polene bağlı alerji veya hava değişikliği astım atağını tetikleyebilir. Bu tetikleyiciler nezle, soğuk algınlığı veya viral bir enfeksiyon da olabilir. Sinüzitli astım, bu durumun en iyi bilinen nedenlerinden biridir. Egzersiz yapmak veya ani stres de astım atağı belirtilerine neden olabilir. Spor yapmak astım atağını tetikleyebilir ve bu duruma "spor astımı" denir. Astım atağı belirtilerini kontrol etmenin en iyi yolu, günlük tedavi planını aksatmadan uygulamaktır. Bu plan dahilinde, solunumdaki değişiklikleri nefes ölçer aletiyle takip ederek ve astım belirtileri ortaya çıkmadan astım ilacını kullanarak, astım ataklarını kontrol altında tutabilirsiniz. Bu sayede acil servise gitmeden aktif yaşantınıza devam edebilirsiniz. Eğer astım atağı geçiriyorsanız ve belirtiler kötüleşiyorsa, hemen doktorunuza başvurmalısınız.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ömüral

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Astım atağı sırasında neden çenemde kaşıntı hissediyorum, bu normal mi? Ayrıca gece astımı belirtilerini daha sık yaşamak ne anlama geliyor ve nasıl başa çıkabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ömüral,

Astım atağı sırasında çenede kaşıntı hissi yaşamanız nadir görülen bir belirti olabilir, fakat bazı insanlar astım atağı sırasında farklı semptomlar yaşayabilirler. Bu durum, vücudunuzun bir alerjik reaksiyonu ya da sinirsel bir yanıtı olabilir. Bu konuda en iyi bilgiyi size doktorunuz verebilir, bu nedenle bu semptomu doktorunuzla paylaşmanızda fayda var.

Gece astım belirtilerinin daha sık yaşanması ise, gece boyunca havayollarınızın daha hassas hale gelmesinden kaynaklanabilir. Gece astımı nöbetleri, uyku kalitenizi de olumsuz etkileyebilir. Bu durumu kontrol altına almak için yatak odanızın temizliğine dikkat etmek, yatmadan önce ilacınızı kullanmak ve ortamınızın nem dengesini sağlamak önemlidir. Ayrıca, doktorunuzla bu durumu görüşerek size özel bir tedavi planı oluşturmasını isteyebilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Astım Bronşite Ne İyi Gelir?

Astım Bronşite Ne İyi Gelir?

Astım Belirtileri ve Tedavisi

Astım Belirtileri ve Tedavisi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bebeklerde Astım Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Astım Belirtileri ve Tedavisi

Astım Bronşit Belirtileri ve Tedavisi

Astım Bronşit Belirtileri ve Tedavisi

Astım Öksürüğü Nasıl Geçer?

Astım Öksürüğü Nasıl Geçer?

Astıma Ne İyi Gelir?

Astıma Ne İyi Gelir?

Çocuklarda Astım Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Astım Belirtileri ve Tedavisi