Kronik Astım Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Kronik Astım Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Astım

Kronik astım, solunum yollarında meydana gelen iltihaplanmalar ve daralmalar sebebiyle oluşan bir hastalıktır. Solunumda yaşanan daralmalar ve olumsuz gelişmeler, mukozanın şişmesine neden olur ve bu durum mukozada bulunan sıvının düzenli olarak artmasına sebebiyet verir. Hırıltı oluşumu, öksürük, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi, kronik astımın en büyük belirtilerinden olmaktadır. Bu belirtiler genellikle nöbetler şeklinde gerçekleşir ve belirli bir zamanı yoktur. Soğuk algınlığının ilerlemesi ve belirli alerjik rahatsızlıkların görülmesi de kronik astım hastalığını tetikleyebilir. Kronik astımın teşhisi ve tedavisinde geç kalındığı zaman, belirtiler daha sıklaşır ve rahatsız edici bir hal alır. Kronik astımı tetikleyen en bilinen etkenlerden biri toz böcekleridir. Bunun yanı sıra polenler ve küf mantarları da toz böceklerinin yanına eklenir. Ayrıca sigara dumanı ve bazı ilaçlar da kronik astımı tetikleyen etkenler arasında yer alır.

Kronik astım, hassas bağışıklık sisteminin bir sonucu olarak solunum yollarında beliren bir hastalık türüdür. Kronik astım hastaları, havadan gelen en küçük bir tetikleyici maddenin etkisiyle solunum yollarında iltihaplanma ve şişme yaşayabilir. Kronik astım, belirtileri aşağı yukarı aynı olmakla beraber genellikle kronik astım ve alerjik astım yani akut astım olarak ikiye ayrılır. Alerjik astımın ilk belirtileri arasında öksürük nöbetleri ve yüksek sesli ya da hırıltılı nefes alma bulunur.

Kronik Astım Belirtileri Nelerdir?

Alerjik astım veya kronik astım, her iki astım türü de bağışıklık sisteminin duyarlı olmasından kaynaklı olarak ortaya çıktığı ve solunum yollarını etkilediğinden dolayı belirtileri birbirine çok benzerlik gösterir. Bu belirtilerden en yaygın olanları:
  • Kronik astım rahatsızlığında nefes alıp verirken göğüste ıslık sesleri oluşması.
  • Göğüste sıkışma hissi.
  • Durup dururken nefes sıkışması hissi.
  • Art arda gerçekleşen öksürükler.
  • Hareket ederken ya da bir hareketten hemen sonra öksürük.
  • Hareket ederken ya da bir hareketten hemen sonra nefes darlığı.
  • Gece saatlerinde öksürük belirtisi.
Bu belirtilerin bir ya da birden fazlası yaşandığı vakit, uykudan uyanma belirtileri de kronik astımın belirtilerindendir.

Kronik Astım Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kronik astım tedavisinde kullanılan yöntemler şunlardır:
  • Rahatlatıcı ilaçların kullanımı: Kronik astım hastalığının ilk aşamasında kullanılan ilaç tedavisidir. Teşhis koyulduktan sonra ilaç tedavisi uygulanır ve hastada görülen belirtiler bu tedavi yoluyla giderilir. Kronik astım hastası eski sağlıklı haline geri döner.
  • Önleyici ilaçların kullanımı: Kronik astım hastalığının ilerlemesi ve tedavinin gecikmesi durumunda kullanılan ilaç tedavisidir. İlaç tedavisi düzenli bir şekilde yapılır ve ilk aşamaya göre tedavi daha uzun sürer.
  • Acil ilaçların kullanımı: Kronik astım hastalığının çok fazla ilerlediği aşamada acil ilaç tedavisi uygulanır. Bu aşamada hastanın geçirdiği nöbetler fazlalaşır ve bu noktada ilaç tedavisi, nöbetleri sona erdirmek için hastaya anında müdahale etmek amacıyla kullanılır. Bu tedavinin amacı hastayı o an için rahatlatmak ve eski haline geri döndürmektir.
Kronik astım tedavisinde, hastalığın şiddetine göre ilaç dozajları belirlenir. Hastalığın ağırlığı arttıkça kullanılan ilaç sayısında ve ilaç dozajlarında da artış olur. Semptomlar kontrol altına alındıkça kronik astım azaltılır. Bu sayede uygulanan tedavi yöntemi, kronik astımda basamak tedavisi olarak adlandırılır. Kronik astımın şiddetine göre uygun dozda ilaç tedavisine başlanan hastalar 1-3 ay arasında değerlendirilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Erkin

21 Temmuz 2024 Pazar

Kronik astım hastalığının belirtilerinden biri olan göğüste sıkışma hissi ya da öksürük nöbetleri yaşandığında, bu durumun gece uykudan uyanmaya kadar ilerlemesi normal midir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Erkin,

Kronik astım hastalığı olan bireylerde göğüste sıkışma hissi ve öksürük nöbetleri yaygın belirtilerdir. Bu belirtilerin gece uykudan uyandıracak kadar şiddetli olması da oldukça sık rastlanan bir durumdur. Astım semptomları genellikle gece ve sabaha karşı daha kötüleşebilir. Bu durum, hava yollarının gece boyunca daralması ve alerjenlere maruz kalma gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Eğer bu belirtiler sık sık tekrarlanıyorsa, bir doktora danışarak tedavi planınızı gözden geçirmeniz faydalı olacaktır. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Astım Bronşite Ne İyi Gelir?

Astım Bronşite Ne İyi Gelir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Alerjik Astım Öksürük Tedavisi

Alerjik Astım Öksürük Tedavisi

Alerjik Astım Aşısı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Alerjik Astım Aşısı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Astım Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Astım Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Astım Belirtileri ve Tedavisi

Astım Belirtileri ve Tedavisi

Astım Hırıltısı Nasıl Geçer?

Astım Hırıltısı Nasıl Geçer?