Astım Bitkisel Tedavisi Nedir ve Nasıl Yapılır?
26 Haziran 2024

Astım Bitkisel Tedavisi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Astım Bitkisel Tedavi

Astım, solunum yollarında meydana gelen ve mikrobik olmayan bir hastalıktır. Genellikle dış ortamdaki maddelerden kaynaklı olarak vücudun gösterdiği alerjik reaksiyon durumudur. Her yaştan herkesin karşılaşabileceği bir hastalıktır. Ancak çocuklarda biraz daha sık karşılaşılır. Öyle ki, çocuklarda astım hastalığı teşhisi 5 yaşın altına kadar düşmüştür. Yaşanan alerji durumu kimi zaman sigara dumanı, kirli ve rutubetli hava, hayvan tüyü, ev tozu ve polenlerden kaynaklanabilir. Bunlardan en sık karşılaşılanı sigara dumanıdır. Sadece sigara içenler değil, pasif içici olarak adlandırılan sigara dumanına maruz kalan kişilerde de meydana gelebilir. Bir diğer sık karşılaşılanı ise mevsim geçişlerinde gözlenen polenlerdir. Hastalığın gelişiminde dış ortam kadar genetik faktörler de etkilidir. Ailesinde astım bulunan kişiler bu hastalığa daha yatkındır.

Astım Belirtileri ve Nasıl Teşhis Edilir?

Bronşlarda meydana gelen hassasiyet çevresel etkenlere karşı reaksiyon gösterir ve çoğunlukla ataklar şeklinde kendini belli eder. Astım hastalığında en sık rastlanan belirtiler arasında nefes darlığı, sürekli hapşırma, cilt yüzeyinde kızarıklık ve kaşıntı yer alır. Bazı durumlarda ataklar o an kendini gösterirken bazense gece yaşanır. Özellikle uyku esnasında nefes alıp verme güçlükleri kendini gösterir. Hekim muayenesi sırasında hastadan detaylı bir bilgilendirme alındıktan sonra gerekli tahliller ve solunum fonksiyon testleri yapılır. Hastalığa neden olan ya da tetikleyen tüm faktörler detaylı olarak incelenir. Özellikle uygulanan deri testi hastalığın teşhisinde oldukça yol göstericidir. Tüm bu tetkikler sonrasında astım hastalığı teşhisi konularak tedavi yöntemi geliştirilir.

Astım Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Astım, uygulanabilir ve kolay tedavi yöntemlerine sahip bir hastalık olduğu için endişelenmeye gerek yoktur. Hastalığın şiddetine göre öncelikli olarak çevresel koruma sağlanır. Ardından rahatlatıcı olarak bilinen hızlı etki eden ilaçlar ve kontrol edici olarak bilinen uzun dönemde fayda sağlayan ilaçlar olmak üzere iki tip tedavi uygulanır. Yaşanan atakları minimuma indirdiği için bu yöntemlerden en sık tercih edileni kontrol edici ilaçlardır. Ancak ilaç tedavisine destekleyici olarak uygulanabilecek birbirinden farklı bitkisel yöntemler ve bitkisel kürler de vardır. Bitkisel tedavi hem daha ucuz hem de evde kolayca hazırlanabilecek tarifler içerdiği için ilaç tedavisi ile rahatlıkla tercih edilebilir. Bunlardan en çok fayda sağlayanlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Limon ve bal: Yarım limonun suyu ve 1 yemek kaşığı bal küçük bir kâsede karıştırılır. Her öğün taze olarak hazırlanarak sabah akşam olmak üzere tüketilir. Bu yöntem, öksürük atakları ve nefes darlığı yaşayan astım hastaları için birebirdir.
  • Zencefil ve bal: Tıpkı limon ve bal küründe olduğu gibi rahat nefes almaya yardımcıdır. Bir parça taze zencefil kabukları soyulduktan sonra rendelenir ve bal ile karıştırılarak tüketilir.
  • Karanfil ve bal: 1 bardak kaynar suyun içerisine 5 adet karanfil ve 1 çay kaşığı bal eklenir. 10 dakika kadar beklendikten sonra tok karnına tüketilir.
  • Sıcak süt ve bal: Özellikle gece yatmadan önce ılık süt içerisine bal ilave edilerek tüketilir.
  • Ada çayı: Kurutulmuş olarak satılan ada çayı kaynar suyun içerisinde yaklaşık 10 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Daha sonra süzülerek ılık bir şekilde tüketilir.
  • Nane çayı: Kuru ya da taze nane kullanılarak hazırlanır. Küçük bir cezve içerisinde su konularak üzerine limon dilimleri ve nane eklenir. Yaklaşık 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülerek tüketilir.
  • Kekik ve papatya çayı: Aktardan satın alınan kuru kekik ve kuru papatya tıpkı çay demler gibi kaynar su içerisinde 10-12 dakika kadar bekletilir. Sonrasında süzülür ve içerisine 1 çay kaşığı bal ilave edilerek tüketilir.
  • Taze incir: İncirler içme suyu içerisine konularak 1 gece boyunca bekletilir. Ertesi gün süzülerek aç karnına tüketilir.

Tüm bunların yanı sıra rahat nefes almak için göğüs ve boyun çevresi için cilt üzerine sürülecek kürler de vardır. Bunlar:

  • Okaliptüs yağı: Boyun bölgesine sürülerek dairesel hareketlerle masaj yapılır ve temiz bir tülbent ile sarılır. Ayrıca 1 bardak kaynar su içerisine birkaç damla okaliptüs yağı damlatılır ve buharı koklanır.
  • Hardal yağı ve kafur yağı: Aktarlardan rahatlıkla temin edilebilen her iki yağ küçük bir kâsede karıştırılarak macun kıvamına getirilir. Sonrasında göğüs üzerine sürülerek ısı yükselene kadar masaj yapılır. Özellikle gece yatmadan önce tercih edilmesi önerilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Vezire

12 Nisan 2024 Cuma

Astım için evde bitkisel tedavi uygulanabilirmi? Bunun için ne tür gıdalar tüketilebilir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Perinçek

Astım sorunlarının tetikleyicisi tozlar insanlarda büyük nefes darlıklarına neden olabilmektedir. Bu nedenle bitkileri kullanmadan önce zarar vermeyeceğine emin olmanız gerekmektedir. Çünkü birçok zaman bitkiler ciddi anlamda astımı tetikleyebilmektedir.

2. Cevap
cevap

Agah

Merhabalar, ilaç tedavisine ek olarak farklı farklı bitkisel tedavi yöntemleri ve kürler de vardır. Bunlar; zencefil ve bal, limon ve bal, karanfil ve bal, ada çayı, nane çayı ve taze incir gibi gıdalar beraberinde tüketilmesi hasta için rahatlatıcı etki verecektir. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Astım Bronşite Ne İyi Gelir?

Astım Bronşite Ne İyi Gelir?

Astım Atağı Belirtileri ve Tedavisi

Astım Atağı Belirtileri ve Tedavisi

Astım Krizi Belirtileri ve Tedavisi

Astım Krizi Belirtileri ve Tedavisi

Astım Bitkisel Tedavisi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Astım Bitkisel Tedavisi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Astım Bronşit Belirtileri ve Tedavisi

Astım Bronşit Belirtileri ve Tedavisi