Çocuklarda Alerjik Astım Belirtileri ve Tedavisi
19 Temmuz 2024

Çocuklarda Alerjik Astım Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Alerjik Astım:

Çocuklarda alerjik astım, çeşitli mikrobik ajanlar veya toksinlere karşı çocukların vücut ve solunum yollarının gösterdiği kronik iltihaplı bir reaksiyondur. Bu durum, bronşların aşırı duyarlı hale gelmesi ve bronşlarda ses oluşması ile tanımlanır. Alerjik astım, dünya genelinde 300 milyon kişiyi etkileyen bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Türkiye'de ise her 100 çocuktan 13'ünde alerjik astım görülmektedir.

Alerjik astım, doğru tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Ancak, ihmal edildiğinde ciddi problemlere yol açabilir. Çocuklarda alerjik astım, hava yollarının daralması ile kendini belli eden ve ataklar halinde gelen nöbetli bir hastalık türüdür. Ataklar olmadığında, çocuklar genellikle kendilerini iyi hissederler. Çocuklarda alerjik astımda, hava yollarında mikrobik olmayan iltihaplanma meydana gelir, bu da hava yolu duvarlarının ödemli ve şişkin olmasına neden olur. Bu durum, akciğerlerin aşırı duyarlı hale gelmesine yol açar. Çocuk herhangi bir toz, duman veya koku gibi durumlara maruz kaldığında, hastalık tekrarlayabilir.

Bu nedenle, çocukta kriz veya atak olarak adlandırılan nöbetlerin gelmesi sonucunda, hava yollarını saran kaslar kasılır. Ayrıca, hava yollarındaki ödem ve şişkinlik artar ve salgı bezlerinden mukus salgılanmaya başlar. Tüm bu faktörler, hava yollarını daraltarak havanın akciğerlere girip çıkmasını engeller. Bu gibi durumlarda alerjik astım belirtileri çocukta kendini gösterir.

Çocuklarda Alerjik Astım Belirtileri Nelerdir?

  • Öksürük genelde kuru ve tekrarlayıcıdır. Nöbetler halinde gelerek çocuğun sürekli öksürmesine neden olur.
  • Öksürük ve nefes darlığı özellikle gece veya sabaha karşı belirir.
  • Göğüste baskı hissi, nefes darlığı ve öksürük genellikle ilaç yardımı ile giderilir.
  • Alerjik astım belirtileri mevsimlere göre değişiklik gösterebilir.
  • Alerjik astım, çocuğa ve hastalığın ilerlemesine göre farklılık gösterir.

Çocuklarda Alerjik Astım Oluşma Nedenleri

  • Çevresel faktörler alerjik astımın oluşmasına neden olabilir. Aynı zamanda hastalık semptomlarının artmasına yol açar. Hava kirliliği ve bazı alerjenler astım semptomlarına neden olabilir.
  • İç ve dış ortamdaki alerjenler, ev tozu akarları, kedi köpek tüyleri ve hamam böcekleri gibi birçok etken çocuklarda alerjik astımın gelişmesine neden olan önemli faktörler arasında yer alır.
  • Enfeksiyonlar, özellikle bebeklik döneminde, çocuklarda alerjik astıma neden olabilir.
  • Obezite, astım için risk faktörü oluşturur.
  • Erkek çocuklarda, özellikle 14 yaş altındakilerde, kız çocuklarına oranla iki kat daha fazla rastlanır.
  • Genetik faktörler alerjik astımın oluşmasına neden olabilir. Anne veya babadan birinin astım hastası olması, çocuğu etkileyebilir.

Çocuklarda Alerjik Astımın Yönetimi ve Tedavisi

Çocuklarda alerjik astımın yönetimi ve tedavisi, hastalığın kontrol altına alınması için hayati önem taşır. Tedavi, genellikle inhaler ilaçlar ve uzun süreli kontrol ilaçları kullanılarak yapılır. Çocuğun alerjenlerden korunması, düzenli olarak takip edilmesi ve doktor önerilerine uyulması tedavinin başarısını artırır. Ayrıca, çocuğun yaşam kalitesini artırmak için astım eğitimi ve destek grupları da önemli bir rol oynayabilir.

Sonuç olarak, çocuklarda alerjik astım erken teşhis ve doğru tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınabilir. Ebeveynlerin, çocuklarının belirtilerini dikkatle izlemesi ve gerekli durumlarda sağlık profesyonellerine başvurması önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Astıma Ne İyi Gelir?

Astıma Ne İyi Gelir?

Astım Bronşite Ne İyi Gelir?

Astım Bronşite Ne İyi Gelir?

Haber Bülteni