Alerjik Astım Belirtileri ve Tedavisi
13 Temmuz 2024

Alerjik Astım Belirtileri ve Tedavisi

Alerjik Astım

Alerjik astım, solunum yollarında oluşan inflamasyon ve sürekli nükseden solunum sıkıntılarını tanımlayan bir tür solunum bozukluğudur. Astım atakları, bazen solunum yollarında meydana gelen tahriş nedeniyle ortaya çıkar. Alerjik astım ise alerjenlere karşı vücudun verdiği bir tepkidir. Alerjenler bağışıklık sistemi tarafından bir tehdit olarak algılanır ve bağışıklık sistemi bu alerjenlere aşırı tepki verebilir. Polen, hayvan tüyü ve toz en yaygın görülen alerjenler arasındadır. Alerjik astım hastalarında gelişen astım atağında solunum yollarında bulunan kaslar daralır ve nefes alıp verme zorlaşır. Bağışıklık sistemi, hava yollarında şişmeye ve normalden fazla mukus üretimine neden olabilir.

Alerjik Astım Neden Olur?

Alerjik astım, bağışıklık sistemiyle alakalı olarak gelişen bir rahatsızlıktır. Bağışıklık sistemi bazı alerjenlere karşı normalden fazla tepki verdiğinde alerjik astım ortaya çıkar. Alerjik astımın genel nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
  • Toz akarı dışkısı
  • Hamam böceği dışkısı
  • Küf mantarı parçaları
  • Rüzgâr nedeniyle ağaç veya otlardan gelen polenler

Alerjik astımı kötüleştiren tek faktör alerjenler değildir. Bazı tahrişe yol açan maddeler de alerjik astım ataklarına sebep olabilir. Alerjik astımın tetiklenmesine neden olan diğer faktörler:
  • Hava kirliliği
  • Soğuk hava koşulları
  • Sigara, mum, soba dumanı
  • Kimyasal içerikli kokular
  • Tozlu ortamlar

Alerjik Astım Belirtileri Nelerdir?

Alerjik astım belirtileri düzenli astım belirtileriyle hemen hemen aynıdır. Bu belirtiler şunlardır:
  • Solunumun hırıltılı olması
  • Öksürük nöbetleri
  • Solunumun hızlanması
  • Nefes darlığı
  • Göğüs sıkışması

Eğer kişide cilt alerjisi veya saman nezlesi varsa:
  • İsilik
  • Ciltte kaşıntı ve döküntü
  • Burun akması
  • Gözlerde kaşıntı ve kızarıklık
  • Tıkanıklık hissi

Hasta eğer alerjiye yol açan alerjeni yutmuşsa:
  • Kurdeşen
  • Ciddi alerjik reaksiyon
  • Ağız içinde yanma hissi
  • Dilde ve yüzde şişkinlik

Alerjik Astım İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Yaşanan şikâyetlerin kaynağını bulmak ve tedavisini başlatmak için iç hastalıkları uzmanı, göğüs hastalıkları uzmanı veya immünoloji uzmanına başvurmak gerekir.

Alerjik Astım Nasıl Teşhis Edilir?

Alerjik astım tanısında öncelikli olan hastanın şikâyetleridir. Hastanın şikâyetleri değerlendirilir. Beraberinde fiziksel muayene, görüntüleme yöntemleri ve kan tetkikleri yapılarak tanı kesinleştirilir. Alerjik astım için erken tanı ve tedavi son derece önemlidir. Eğer erken tanı ve gerekli tedavi yapılmazsa hastanın şikâyetleri artarak devam eder.

Alerjik Astım Tedavisi Nasıl Yapılır?

Alerjik astım tedavisinde amaç, alerjik reaksiyonları hafifletmeye yöneliktir. Bunun için antienflamatuvar veya oral ilaçlar reçete edilir. Hekim, alerjik astım belirtilerini önlemeye yönelik günlük olarak alınması gereken ilaçlar reçete eder. Tedavide kullanılan ilaçlar, yaşanan şikâyetlerin şiddetine bağlı olarak değişim gösterebilir. Eğer çok şiddetli belirtiler yaşanıyorsa hastayı rahatlatmak için immünoterapiye gerek duyulabilir. Bu tedavi yöntemi, çoğu hasta için şikâyetleri hafifleten uzun süreli bir tedavi yöntemidir. İmmünoterapi, sistemin tepki verdiği duyarlılığı azaltır.

Alerjik Astıma Ne İyi Gelir?

Alerjik astım için öncelikle bir doktora başvurmalı ve gerekli tıbbi müdahalenin yapılması gerekir. Tıbbi müdahaleye destek ve rahatlamak adına alternatif olarak bazı bitkilerden ve ev tedavilerinden de yararlanılabilir. Bu tedaviler:

Zencefil:

Birçok hastalık için sayısız faydası bulunan zencefil, alerjik astım üzerinde de oldukça faydalıdır. Havayollarında oluşan inflamasyonu azaltıcı etkiye sahiptir. Bölgedeki kasları rahatlatarak kasılmayı engelleyici etkisi bulunmaktadır.

Andız Otu Kökü:

Faydaları pek bilinmeyen ancak sağlığı birçok anlamda faydaları olan bitkilerden biridir. Alerjik astıma karşı kullanıldığında solunum yollarının açılmasını ve hastanın rahatlamasını sağlar. Bitki ezilip balla karıştırılarak tüketilmelidir.

Devetabanı:

Daha çok süs bitkisi olarak evleri süsleyen devetabanı, astım, alerjik astım ve mevsimsel hastalıklar için oldukça faydalıdır. Devetabanı bitkisi çay şeklinde kaynatılarak alerjik astıma karşı buharının solunması gerekir.

Maydanoz:

Maydanoz kaynatılarak elde edilen suyu günde bir bardak olacak şekilde içildiğinde solunum yollarında gerçekleşen şikayetlerde büyük ölçüde azalma sağlar.

İncir:

Besleyici ve sağlıklı bir meyve olan incir, yaş ve kuru şekilde yıl boyu tüketilebilir. Solunum yolları için oldukça faydalıdır. Solunum yolunda gerçekleşen bozukluğu giderir.

Sarımsak:

Astım erken dönemde fark edilmişse akciğerde oluşabilecek tıkanıklığı gidermek için en doğal yöntemlerden biridir.

Okaliptüs Yağı:

Astım belirtilerini hafifletmek amacıyla kullanılabilecek doğal bir yağdır. En iyi sonucu almak için saf olanı kullanılmalıdır. Mukusun parçalanmasını sağlayan içeriği sayesinde alerjik astıma karşı rahatlama sağlar.

Soğan:

Antienflamatuvar etkisi sayesinde hava yollarının açılmasına ve zararlı maddelerden arınmasına yardımcı olur. Astım ataklarını önlemek için etkili bir tedavi yöntemidir.

Zerdeçal:

Güçlü ve etkili bir içeriğe sahip olan zerdeçal, astıma karşı rahatlama sağlamak için etkili yöntemlerdendir. Hava yollarında oluşan inflamasyonu önleyici etkisi bulunmaktadır.

Lavanta Yağı:

Gevşetici ve rahatlatıcı etkisi bulunur. Hava yollarında gelişen iltihabın dağılmasını sağlar. Hava geçişini rahatlatan lavanta yağı, ayrıca bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkiye de sahiptir.

Hardal Yağı:

Hardal yağı ile masaj yapılarak hava yollarının temizlenmesi sağlanabilir. Bu sayede solunum düzelerek ciddi anlamda rahatlama sağlanabilir.

Bal:

Solunum ile ilgili gelişen sıkıntılara karşı kullanılabilecek etkili yöntemlerden biridir. Astıma bağlı gelişen mukusun atılmasına yardımcı olur.

Masaj:

Astım ataklarını önlemek ve rahatlık sağlamak için masaj oldukça etkilidir. Masaj yapmak için bir miktar hardal yağı veya tereyağı içine kaya tuzu eklenip karışım macun kıvamına gelene kadar karıştırılır. Hazır olan karışım göğüs bölgesine masaj yaparak sürülür. Karışım, mukusun kolay atılmasına yardımcı olurken nefes almayı kolaylaştırır. Susam yağı da masaj için kullanılabilir. Göğüs bölgesine susam yağı ile yapılan masaj, hastanın ciddi anlamda rahatlamasını sağlar.

Buhar:

Eğer doktor hastaya müsaade vermişse buhar teneffüs etmek göğüs tıkanıklığını açarak nefes alıp vermeyi kolaylaştırır. Saf suyun içine frenk tohumu, birkaç damla ardıç yağı veya nane yağı eklenip buharı teneffüs etmek hastanın oldukça rahatlamasına yardımcı olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni