Çocuklarda Astım Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Çocuklarda Astım Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda astım, genellikle alerjik kökenlidir. Çocuklar, çok hareketli yapıları nedeniyle ister evde ister dışarıda olsun alerji yapıcı birçok maddeye maruz kalabilir veya temas edebilir. Alerji, bronşlarda, soğuk hava, hava kirliliği, kimyasal kokular, solunum yolu enfeksiyonları ve sigara dumanı gibi insan sağlığına zararlı faktörlerle temas ettiğinde çocuklarda boğazda hassasiyet oluşturur. Alerji yapıcı bir maddeye temas halinde de hırıltı, nefes darlığı ve öksürük gibi astım belirtileri ortaya çıkabilir.

Astım Belirtileri ve Tanı

Çocuklarda astım, bebeklik döneminde başlayabilir ve genellikle 2 yaşında belirtiler göstermeye başlar. İlk başlarda hırıltı ve öksürük gibi solunum yolu enfeksiyonları belirtileriyle ortaya çıkar. Bu yaşlarda çocuğun akciğerlerinin gelişiminin tam olmaması ve hava yollarının dar olması astımı tetikleyen faktörlerdir. Erken yaşlarda astım tanısı belirtileri gösteren çocukların çoğu, dört ve beş yaşlarına geldiklerinde akciğerlerinin gelişimini tamamlayarak hastalığı iyileşme dönemine girerler ve zaman içinde hastalığı atlatırlar. Ancak, hastalığı geçmeyen çocuklar ergenlik döneminde iyileşme göstermeye başlar. Genel olarak, erken yaşlarda astım belirtisi gösteren çocukların %60'ı ergenlik döneminde iyileşir. Ancak, iyileşen çocuklarda hastalık belirtileri zamanla tekrar ortaya çıkabilir. Özellikle alerjisi olan çocuklar yaşları ilerledikçe, iyileşme zorlaşabilir ve hastalığın tamamen yok olması güçleşir.

Astım Tanısı ve Tedavi Yöntemleri

Çocuklarda astım tanısı koymak için hırıltı, nefes darlığı ve öksürük belirtileri taşıyan çocuklara ilk önce bronş açıcı tedavi uygulanır. Bu belirtiler yok olup bir süre sonra tekrar kendiliğinden ortaya çıkarsa astım hastalığı akla gelir. Çocuklar gece yattıktan sonra, sabaha kadar 30 veya 40 dakika aralıklarla devam eden belirtiler bronş açıcı ilaçlara olumlu tepki veriyorsa rahatsızlığın adı astım olarak kabul edilir. Doktor tedavi ederken, bronşlarda daralma gibi gözlemler görüyorsa astım tanısını destekler.

Çocuklarda Astım Tedavisi

Çocuklarda astım tedavisinde ilk altın kural, alerji hastalıklarına karşı yapılan tedavi yöntemidir. Yani, çocuğu alerji yapan ortamlardan ya da maddelerden uzak tutmak ve korumaktır. Doktor tarafından verilen uyarılara dikkat edilerek, çocuklar için çevre önlemleri alınmalı ve bronş duyarlılığı bilinmelidir. Çevre önlemleri yeterli gelmezse ilaç tedavisi veya akciğer hastalarına verilen sprey gibi ilaçlarla, alerjinin bronşlarda yaptığı hassasiyeti azaltmak ve astım ataklarının önüne geçmek mümkündür. Bir diğer tedavi yöntemi ise alerjiyi kesen, önleyen iğne tedavisidir. Tedavi yöntemi ne olursa olsun, doktorunuzun verdiği talimatları eksiksiz yerine getirmek gerekmektedir.

Astım Yönetiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocuklarda astım yönetiminde dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır:

  • Evde ve okulda alerjenlerden uzak durmak
  • Sigara dumanı, kimyasal kokular ve hava kirliliği gibi çevresel faktörlerden kaçınmak
  • Düzenli olarak doktor kontrollerine gitmek
  • Bronş açıcı ilaçları düzenli kullanmak
  • Alerji testleri yaptırarak, çocuğun hangi maddelere karşı hassas olduğunu belirlemek

Astım, doğru tedavi ve yönetimle kontrol altına alınabilir ve çocukların normal bir yaşam sürmelerine olanak tanır. Bu nedenle, astım belirtileri gösteren çocuklar için erken tanı ve tedavi büyük önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Selma

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Çocuğumda sürekli hırıltı ve öksürük var, astım olabileceğinden şüpheleniyorum. Bronş açıcı ilaçları kullanmaya başlarsak belirtiler hemen yok olur mu acaba?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Selma Hanım, öncelikle çocuğunuzun sağlığı için endişelenmeniz çok anlaşılır bir durum. Astım, genellikle bronşları etkileyen bir durumdur ve bronş açıcı ilaçlar belirtileri hafifletmede etkili olabilir. Ancak, öncelikle bir doktora başvurarak doğru tani ve tedavi yöntemini belirlemeniz önemlidir. Her çocuğun durumu farklı olduğu için, uygun tedavi planının bir uzman tarafından yapılması en sağlıklı yol olacaktır. Geçmiş olsun dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çocuklarda Alerjik Astım Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Alerjik Astım Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Astım Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Astım Belirtileri ve Tedavisi

Astım Bronşite Ne İyi Gelir?

Astım Bronşite Ne İyi Gelir?

Astım Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Astım Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Astım Öksürüğü Nasıl Geçer?

Astım Öksürüğü Nasıl Geçer?